Tatoeage met ‘niet-reanimeren’ is rechtsgeldig

Interessant! Reanimeer mij niet

De tweede kamer heeft vragen aan minister schippers gesteld over de tatoeage met ‘niet-reanimeren’ van een Haagse dame.

Minister Schippers liet weten dat ieder mens altijd recht heeft om medische hulp, dus ook reanimatie, te weigeren en dat zij expres geen uniforme uiting van dit bijzondere behandelverbod wenst.

‘Een behandelverbod mag in alle vormen worden aangegeven en is bindend zolang er sprake is van schrifttekens. Hier valt dus ook een tatoeage onder’, bevestigde haar woordvoerder aan de NVVE.

 

niet reanimeren tatoeage

 

 

De niet-reanimerenpenning

 

Een steeds vaker geziene wilsverklaring is de niet reanimeren penning van de NVVE. De niet-reanimerenpenning is een behandelverbod ten aanzien van reanimeren.

Een op zichzelf staande verklaring, gedragen aan een halskettinkje, en voorzien van pasfoto, handtekening, naam en geboortedatum.

De penning is van aluminium en heeft een afmeting van 4,5 x 2,5 cm (h x b). Als u deze penning zichtbaar draagt, zal dit opgemerkt worden bij reanimatie. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) mag u dan niet worden gereanimeerd.

 

Betekenis niet-reanimerenpenning

De penning is een (uiterst korte) verklaring dat u niet gereanimeerd wilt worden, die u om de hals kunt dragen. In geval van een hartstilstand zal een hulpverlener deze penning snel zien en weten dat het uw wil is om niet gereanimeerd te worden. Door uw foto en persoonsgegevens op de penning weet de hulpverlener zeker dat u degene bent die de penning ondertekend heeft. U verbiedt met de penning onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie.

 

EHBO’er en de niet-reanimerenpenning

In het handboek van het Oranje Kruis staat dat een EHBO’er de reanimatie niet hoeft te starten als de penning aanwezig is. De EHBO’er mag niet op zoek gaan naar de penning, omdat dit tijdverlies betekent. Mensen die wel gereanimeerd willen worden kunnen dan namelijk tekort worden gedaan. Mocht de EHBO’er bij het ontbloten van de borst een penning aantreffen, dan kan hij stoppen met reanimeren. Hij mag ook doorgaan tot professionele hulpverleners aanwezig zijn. De professionele hulpverlener dient de penning te respecteren en te stoppen of niet te beginnen met de reanimatie.

 

Hulpverlener is verplicht zich aan behandelverbod en niet-reanimeren te houden

In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) staat dat voor het in gang zetten van elke geneeskundige behandeling uw toestemming nodig is. Meestal betreft het een mondelinge toestemming. Voor een situatie waarin u deze mondelinge toestemming niet (meer) kunt geven, kunt u uw wensen vastleggen. Het recht om een behandeling te weigeren door middel van een behandelverbod (en niet-reanimerenpenning) is dus in deze wet verankerd. Een arts en (ambulance) verpleegkundigen zijn in principe verplicht deze verklaring te volgen.

 

niet_reanimeren_kaartjes_groot

4 gedachten over “Tatoeage met ‘niet-reanimeren’ is rechtsgeldig”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *